0

Taustaa Punkaharjun kuntaliitokselle

Puruveden kirjoituksessa 23.2, Kiitos Savonlinna, Vartiaisen viesti oli valikoivaa ja virheellistä – ketkä vei ja ketkä vikisi ?
Kokoomuksen ja SDP:n vetämä hallitus muodostettiin vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen ja toimi 22. kesäkuuta 2011 – 24. kesäkuuta 2014.
Hallituksen pääministerinä toimi Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki  Katainen ja valtiovarainministerinä SDP:n Jutta Urpilainen, loppukaudella Antti Rinne. Siihen kuuluivat Kokoomuksen ja SDP:n lisäksi Vihreät, Ruotsalainen kansanpuolue ja Kristillisdemokraatit ja huhtikuuhun 2014  saakka Vasemmistoliitto.
Hallitus aloitti kuntauudistusprosessin ministeri Henna Virkkusen vetämänä, tavoitteena SUURKUNNAT.

Punkaharjun silloinen toimelias ja kunnianhimoinen kunnanjohtaja Sami Sulkko uskoi tämän ja lähti etujoukoissa toteuttamaan hallituksen ohjelmaa; Punkaharjun itsenäisen kunnan strategia heitettiin välittömästi romukoppaan ja tavoitteeksi asetettiin ”ENNAKOIVA” kuntaliitos Savonlinnaan.
Punkaharjun SDP- ja Kokoomusjohto oli heti valmis liitosneuvotteluihin ja lopulta Punkaharjun kunnanvaltuusto 19.3 2012 hyväksyi liitossopimuksen äänestyksessä selvin lukemin 16-4 ( yksi äänesti tyhjää).
Punkaharjun kunnanhallitushan oli 12.3 esittänyt em. valtuustolle äänin 3-3, että Punkaharjun kunta jatkaisi itsenäisenä. Liitosta kannattivat  molemmat SDP:n ja Kokoomuksen toinen hallitusjäsen.
Keskustan kunnanhallitusryhmä oli kuntaliitosta vastaan kunnanjohtajan esittämillä perusteilla ja aikataululla. Valmistelua leimasi kiire ja pelko ”porkkanarahojen” menettämisestä.

Keskustan kunnanhallitusryhmä halusi katsoa ensin muun muassa, mitä suunniteltu sote-uudistus toisi tullessaan, koska sote muodosti silloinkin kunnille suurimmat taloushaasteet ja veronkorotuspaineet.
Kunta-ja sote-uudistuksessa ei silloinen hallitus onnistunut Kokoomuksen ja SDP:n johdolla. Nyt sote-uudistusta yrittävät toteuttaa Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset.
Näin jälkiviisastellen, mikäli maakuntavetoinen, yliopistosairaaloihin tukeutuva sote-uudistus toteutuu, monipuolisen ja vahvan elinkeinorakenteen omaavalla Punkaharjulla olisi ollut edessään  elinvoimainen tulevaisuus.

Mutta kuntaliitospäätös oli tuolloin Punkaharjun kunnanvaltuustossa täysin DEMOKRAATTINEN päätös, joten on jo korkea aika heittää pulinat pois. Nyt eletään näillä eväillä ja nyt on viimeistään aika suunnata katse eteenpäin ja kehittää yhteistä kuntaamme. Entiseen emme voi enää palata.
Toivokaamme uusille valittaville luottamushenkilöille viisautta säilyttää palvelumme ja elämisen mahdollisuudet kehittämällä aluettamme (mm. kaavoitustarpeet huomioiden) tasapuolisesti sekä huomata, että elämää on kaupungin siltojen ulkopuolellakin ja että liitoskunnat ovat osaltaan kaupunkimme rikkaus.
Edellisillä perusteilla kuntaliitosta silloin vastustaneet:

 

Heli Laamanen
Punkaharjun viimeisen
kunnanhallituksen jäsen

Jari Laamanen
Punkaharjun viimeisen
kunnanvaltuuston vpj.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...