0

Kiitos, Savonlinna!

Vastine Timo Vartiaisen 23.2. kirjoitukseen:
Kirjoituksessa oli mm. väittämä  ”keskustalaiset kunnallispoliitikot sumuttivat kuntalaisia lupaamalla liitoksen tuovan näille omavaraisille kunnille palvelujen säilymistä ja niiden paranemista.”
Timolle ja muille muistin virkistämiseksi. Punkaharjun kunnanhallitus esitti valtuustolle kuntaliitossopimuksen ja kuntaliitoksen hylkäämistä äänin 3-3. Yksi keskustalainen hallituksen jäsen oli poissa kokouksesta. Kolmesta ei-äänestä kaksi oli keskustalaista, yksi kokoomuslainen.
SDP:n edustajat olivat kaikki tiukasti kuntaliitoksen kannalla. Puheenjohtajan äänen ratkaistessa asian, hallitus esitti valtuustolle, ettei kuntaliitossopimusta hyväksytä ja Punkaharjun kunta jatkaa itsenäisenä kuntana.
Vastoin kunnanhallituksen esitystä Punkaharjun kunnanvaltuusto kuitenkin hyväksyi kuntaliitoksen äänin 16 - 4.

Koska  myönteinen päätös kuntaliitoksesta oli selkeästi odotettavissa asiaa käsitelleiden valtuustoseminaarien kannanottojen pohjalta, en kunnanhallituksen puheenjohtajana ja kuntaliitosta tiukasti vastustaneena pystynyt, enkä halunnut olla mukana lakkauttamassa Punkaharjun kuntaa.
Olin poissa ko. valtuuston kokouksesta, jossa kuntaliitosta vastusti kaksi keskustalaista (olisin ollut kolmas) yksi kokoomuslainen ja yksi SDP:n varavaltuutettu.
Kuntaliitoksen kannattajat puhuivat suureen ääneen ”pakosta” kuntaliitokseen. Liitoksen avulla pystyisimme säilyttämään lukion ja kouluverkon (Särkilahden koulun), pysyttämään veroäyrin ennallaan, jopa alentamaan sitä.
Myöskään kunnallisia maksuja ja taksoja ei tarvitsisi korottaa, eikä metsää tarvitsisi myydä yli tehdyn hakkuusuunnitelman. Lähipalvelut säilyisivät, jopa parantuisivat kuntalaisille liitoksen jälkeen.

Mitenkäs kävi? Lukio lakkautettiin, samoin Särkilahden koulu, verot ja taksat ovat  Suomen kuntien korkeimpia. Metsää on myyty reilusti yli hakkuusuunnitelmien ja sen lisäksi metsämaata kaupungin budjetin tasapainottamiseksi. Kuntapalveluista suuri osa on siirtynyt Savonlinnaan.
 Ne valtuutetut, jotka olivat kuntaliitoksen kannalla katsokoot nyt peiliin, ennen ”koottujen” selitysten antamista kuntalaisille.

Ihan kaikesta kehityksestä emme voi kuitenkaan syyttää kaupunkia. Punkaharjulta on lähtenyt valitettavan vähän, ei juuri ollenkaan, hyvin valmisteltuja kehittämis- ja toimenpide-esityksiä verrattuna entisten Kerimäen ja Savonrannan kuntien alueelta tulleisiin esityksiin. Meillä on mieluummin käytetty torjuntataktiikkaa, valitettavasti huonolla menestyksellä.
Hyvä asia kuntaliitoksessa on ollut punkaharjulaisten kotiseututietoisuuden kasvaminen ja aktiivisuuden lisääntyminen yksilö-, järjestö- ja yhdistystasolla.
Kansalaisaktiivisuudella, hyvällä yhteistyöllä ja asiantuntemuksella meillä on jonkinmoinen mahdollisuus viedä asioitamme eteenpäin. Valitukset ja rutinat eivät johda toivottuun lopputulokseen.

Punkaharjulla on käynnissä hyvä myönteinen ”pöhinä” matkailun ja teollisuuden parissa. Uskon tämän saavan aikaan myös uusia kehitysideoita ja toimintoja alueellemme.
Toivottavasti nämä uudet kehitysnäkymät pysäyttävät väestön  kiihtyvän poismuuton, joka alkoi lukion lakkauttamisen ja liikenneyhteyksien heikennyksien jälkeen Punkaharjulla.
Vartiainen esitti kirjoituksessaan, että jokin taho ottaisi hoitaakseen Punkaharjun kunnan itsenäisyyden palauttamisen. Jokainen, joka asioista vähänkin ymmärtää, tajuaa että ajatus on täysin utopistinen.
Yli 30 vuotta kestäneen luottamushenkilöurani aikana olen oppinut kunnioittamaan demokraattisesti tehtyjä päätöksiä, vaikka niitä tehtäessä olisinkin ollut asiasta eri mieltä.
 Punkaharjun kunnanvaltuuston päätöksen mukaisesti olemme yksi Savonlinnan kaupunginosa ja siihen meidän on nyt tyydyttävä.
Aurinko paistaa ja linnut laulavat edelleen. Hoitakaamme  punkaharjulaisten  ja kaupungin asioita parhaalla mahdollisella tavalla.

Aune Kupiainen
Punkaharjun kunnanhallituksen
viimeinen puheenjohtaja
Savonlinnan kaupunginvaltuuston
1. varapuheenjohtaja (kesk.)
 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...