0

Ilmaisia iloja

Tulivathan ne hiihtokelit viimeinkin, vaikka riittävää lumen tuloa sai odottaa tammikuulle saakka. Monina viime vuosina hiihtoaika on näillä main jäänyt kovin lyhyeksi myöhäisen lumen tulon seurauksena. Innokkaimpien on pitänyt pidentää hiihtoaikaa hiihtoputkissa ja Lapin hangilla.
Nyt oli kuitenkin saatu latu ajettua ja oli pirtsakka pakkasaamu. Hetken aamupuuroa sulateltuani sutaisin suksen pohjiin pitovoidetta, suunnistin hiihtoasuun ja astuin ulos.

Pihakoivun oksalla istui tintti höyhenet pörhöllään. Talviturkkiaan pörhöttämällä linnut lisäävät höyhenpeitteen painon jopa puolitoistakertaiseksi verrattuna kesähöyhenistöön. Näin höyhenien välissä oleva ilma pitää linnut pulleina ja lämpiminä pakkaskauden yli.
Pyöreä höyhenpallo viritteli laulua. Jäin kuuntelemaan sitä ihmetellen miten talitiainen oli laulutuulella vaikka vasta oli tammikuu.
Karhean alkusävelen jälkeen soi oksalla muutama titi-tyy. Perin lyhyeksi laulelma jäi, mutta se oli niin yllättävä, että aivan hartaana sitä kuuntelin. Kevättä se viestitti, sitä kohti ollaan menossa.

Laulun loputtua lähdin köpöttelemään sukset olalla kohti pellon reunalla odottavaa latua. Todella köpöttelyä talven liikkuminen on ollut, kun taivas vihmoo vuoroin lunta, räntää ja vesisadetta. Tien pinnat ja piha-alueet ovat olleet niin jäiset, että rento liikkuminen on ollut vaikeaa.
Ladulle päästyäni hiihtelin tyynestä säästä ja rauhaisasta aamusta nauttien. Lumen pinnalla helmeili toinen toistaan hauskempia, erilaisia pienten piipertäjien jälkinauhoja.
Lumikannen alla asustelee lukematon määrä pieniä jyrsijöitä, jotka ovat siellä turvassa kylmiltä ja pedoilta. Talventörröttäjissä keikkui muutamia lintuja ruokailemassa.
Vähän kauempana kettukin oli etsimässä aamuateriaansa. Se hyppi ketterästi nopeita, korkeita hyppyjä syöksähdellen lumipeitteen alle. Tarkan kuulonsa turvin se sai siepattua saaliinsa lumen alta.

Mäkien takaa nouseva aurinko maalasi taivaanrannan hehkuvan punaiseksi. Mäen huipulla koivun oksille jäätyneet vesipisarat loistivat kristallin tavoin punaisena loimottavaa taivasta vasten. Näky oli niin lumoava, että sitä oli pysähdyttävä katselemaan. Lyhyt sekin hetki oli, mutta niin tavattoman kaunis.
Meidän ikäpolvellemme luonnossa liikkuminen on lahja lapsuudesta. Opimme nauttimaan niistä ilmaisista iloista, joita luonnossa viihtyvä kohtaa. Luonnon parissa liikuskelijalle aamu on parasta aikaa, silloin kohtaa varmemmin iloisia yllätyksiä.
Tällä hetkellä halu luonnon parissa viipyilyyn näyttää olevan nouseva ilmiö. Luontoharrastus kiinnostaa yhä enemmän, sillä eräopaskursseillekin on paljon hakijoita.
Lapin luontokokemusten pariin hakeudutaan muiltakin mantereilta. Saksalaisissa suurkaupungeissa asuvat nauttivat Pohjois-Savon Rautalammilla hiljaisuudesta, joka on heidän mielestään luksusta, kertoo heidän matkaoppaansa.
Hiljaisuutta matkailuvalttina on hyödynnetty vielä vähän. Mistä löytyisi se taikasauva, joka ohjaisi talvimatkailijoita tänne lähialueellemme, puhtaan luonnon ja hiljaisuuden pariin.
Enni Holi
Kirjoittaja on kirjoittelua harrastava punkaharjulainen.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...