0

Kiteellä asuminen on kallista

Käytin asumismenojen arvioinnissa Kelan paikkakuntakohtaista listaa, kuinka  suuret asumismenot toimeentulotuessa otetaan maksimillaan huomioon. Lista perustuu kohtalaisen tarkasti kuvastamaan todellisia asumismenoja kunnissa ja enimmäisasumismenoilla ja asumiskustannuksilla on vahva positiivinen yhteys. Kitee (404 euro kuukaudessa) sijoittuu listalla varsin hyvin ja asumiskustannusten voidaan sanoa olevan reilusti keskitasoa alemmat.
Jos listaus olisi tehty vuonna 2012 ennen kuntaliitosta, Kitee olisi ollut listan kärjessä, koska Kiteellä useimmissa vuokra-asunnoissa asunnoissa vesi sisältyy vuokraan.
Kesälahden liittyminen Kiteeseen vuonna 2013 nosti keskimääräisiä asumiskustannuksia roimasti koko Kiteellä,  joten Kesälahti on otettava huomioon puhuttaessa Kiteestä. Haluttiin tai ei.

Jos laskee painotetut keskiarvot vuokra-asuntojen kohteiden mukaan, hintaero Kiteen ja Kesälahden välillä on hirvittävät  2,5 euroa neliöltä. Esimerkki: Yksiöstä joutuu maksamaan Kesälahdella vesimaksuineen noin 380 euroa kuukaudessa ja Kiteellä 100 euroa vähemmän. Kiteen eduksi tulee 1 200 euroa vuodessa.
Asukkaiden saaminen Kiteelle on ongelmallista, kun esimerkiksi yksiöitä ei ole vapaana Kiteellä lainkaan, mutta Kesälahdelta niitä löytyy pilvin pimein.
Tosin kukaan ei halua asua ylihinnoitelluissa asunnoissa maksaen vielä suuria vesilaskuja, kun samassa kunnassa on huomattavasti halvempia vaihtoehtoja, mutta niihin pääseminen ei ole itsestäänselvyys.
 
Asumiskustannuksissa on järkyttävä ero saman kunnan sisällä ja tämä aiheuttaa Kesälahden vuokrataloille ja viime kädessä Kiteelle jatkuvia tappioita, kun asuntoja on Kesälahdella niin paljon tyhjillään, vaikka kokonaisia kerrostaloja on pyritty tyhjentämään käyttökustannusten hillitsemiseksi.
Kesälahden vuokratalojen vuokrien ja asumiskustannusten saattaminen tavalla tai toisella järkevälle tasolle piristäisi asukkaiden ostovoimaa ja omalta osaltaan edistäisi taloudellista toimeliaisuutta Kiteellä.

 

Yrjänä Ikävalko
Kasvatustieteen maisteri
Kuntavaaliehdokas (ps.)
Kitee

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...