0

Lastusta kasvoi leipäpuu

Ruisjauhoja, vettä, suolaa ja vanha taikinajuuri.
Onnistuneen yritystoiminnan ainekset eivät voisi paljon yksinkertaisempia olla. Niksi on siinä, miten raaka-aineet jalostaa.
Kerimäkeläinen Karri Muhonen oli toistakymmentä vuotta sitten sukuun kuuluvassa Muhosen luomuleipäleipomossa töissä, kun käteen osui kaulin. Kokin koulutuksen saanut mies sai ajatuksen, pyöräytti ruistaikinan aivan ohueksi levyksi ja kokeili sen paistamista.
Tällä tavoin, osin vahingossa ja mielijohteen tuloksena sai alkunsa Päivärinteen Ruislastu.
– En siinä vaiheessa kyllä osannut ajatella, että tästä tulisi perheelle vielä toimeentulo, sanoo Karri.
Niin vain kävi. Viime vuonna Päivärinteen Ruislastu vietti yrityksenä kymmenvuotissynttäreitään. Karri ja Hanne-Mari Muhosen kodin pihapiiriin Makkolaan nousi kolmisen vuotta sitten uusi leipomorakennus, joka antaa pariskunnalle täystyöllisyyden.

Ruislastujen valmistuksesta tuli yritystoimintaa pikkuhiljaa. Vuonna 2005 Karri kävi kahvilla savonlinnalaisessa ravintolassa ja tarjosi tutulle kokille lastuja kokeiltavaksi. Kesän aikana niitä menikin pieniä määriä.

Ruislastujen leipominen laajeni vähitellen niin, että työtä alkoi riittää molemmille kokoaikaisesti. Asiakaspiiri on kasvanut ilman massiivista markkinointia: tuote on myynyt itsensä.

Ruislastut ovat saaneet kymmenen vuoden aikana useita samantyylisiä kilpailijoita, mutta kerimäkeläisen lastun valttina ovat Muhosten mukaan ohuus sekä pelkästä rukiista ja vanhasta juuresta periytyvä maku.

 

Lue lisää 16.2. Puruvesi-lehdestä. 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...