0

Virkanaisella viljelijän sydän – Merja Immonen päätti urakan maaseutupäällikkönä

Lokakuussa 1986 aloitti Kerimäen maaseutusihteerinä Merja Immonen. Eilen, rapiat kolme vuosikymmentä myöhemmin oli Immosen viimeinen työpäivä Savonlinnan maaseutupäällikkönä. Eläkepäivät alkavat ensi vuoden alussa.
Jos tähdet olisivat olleet eri asennossa, Immonen saattaisi olla eläkkeen kynnyksellä oleva maatalousyrittäjä. Kiteeläisen maatilan tyttö lähti seitsemänkymmenluvulla opiskelemaan alaa, tarkoituksena palata kotitilan jatkajaksi.
Sisko nai kuitenkin miehen, joka oli tietämättään viljelijä. Sukupolvenvaihdos tehtiin 1982 siskon perheelle, mutta lankomies edellytti että Merja auttelee tilan asioissa tarpeen mukaan.
– Se oli yksi syy Kerimäelle hakemiseen, pääsin lähemmäksi kotitilaa, sanoo Etelä-Pohjanmaan maatalouskeskuksessa aikanaan työuransa aloittanut Immonen.

Kerimäki oli 1980-luvulla vahva maatalouspitäjä. Maatiloja oli 385, joista lypsykarjatiloja 170. Peltoa oli viljelyssä 43 000 hehtaaria.
Sitten Immonen kaivaa tilastot vuodelta 2008. Parissa vuosikymmenessä tilojen määrä oli pudonnut 134:ään. Maidontuottajia oli tuolloin enää 27 ja peltoa 3400 hehtaaria.
Tällä hetkellä koko nykyisessä Savonlinnassa on tiloja suunnilleen saman verran kuin Kerimäellä vuonna 1986.
Merja Immosen toimenkuva ja toimialue ovat muuttuneet sitä mukaa kuin maatalouden rakenne. EU toi byrokratian.
– Alkuaikoina sai olla enemmän tekemisissä viljelijöiden kanssa. Nykyään aika on mennyt työpöydän takana, tiloilla pääsee käymään lähinnä vain vahinkotapauksissa ja hukkakauratarkistuksilla.

Lue lisää 15.12. Puruvesi-lehdestä tai näköislehdestä osoitteessa puruvesi.net.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...