0

Suuri kaivosvaraus Savonrannalle – australialaistoimijakin kommentoi asiaa

Savonrannan alueelle on tehty mittava malminetsintään liittyvä aluevaraus. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes hyväksyi syksyllä Cullen Finland Oy:n varausilmoituksen, joka koskee kaikkiaan lähes 320 neliökilometriä.
Savonrannan Säimenen alueen lisäksi varattuun alueeseen lukeutuu osio Heinäveden ja Liperin suunnalta.
Varauspäätöksen mukaan varaaja otaksuu alueella olevan kultaa, nikkeliä, sinkkiä, kuparia, berylliumia, hopeaa, kobolttia, lyijyä ja molybdeenia. Oletuksen pohjana varaajalla ovat alueella aiemmin tehdyt tutkimukset.
Varaus on voimassa vuoden 2018 toukokuun loppupuolelle.

Puruvesi-lehden yhteydenottoihin torstaina sähköpostitse vastanneen Cullen Finland Oy:n taustayhtiön, Cullen Resourcesin toimitusjohtajan Chris Ringrousen mukaan yhtiö on kiinnostunut erityisesti akkujen valmistukseen käytettävistä mineraaleista, kuten litiumista ja koboltista. Australialaisen Ringrousen mukaan niiden käytön ja tarpeen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa.
Cullen Resourcesin juuret ovat -Länsi-Australiassa sijaitsevassa Perthissä. Suomessa yhtiöllä kaikkiaan kolme voimassa olevaa aluevarausta.
Savonrannan alueen suhteen tehdään aluksi tutkimuksia aluetta koskevan, olemassa olevan olevan tutkimusaineiston pohjalta. Mikäli ne osoittavat varausalueen yhtiön näkökulmasta potentiaaliseksi, tullaan hakemaan varsinaista malminetsintä lupaa ja yhtiön väki tulee suorittamaan tarkempia tutkimuksia paikan päälle.
– Työ Savonrannan alueella on vielä hyvin alkuvaiheessa, eikä varausalueen jatkon suhteen ole vielä tarkempaa kommentoivaa, sähköpostitse asiaa loppuviikosta kommentoinut Ringrouse kertoo.

Cullen Resources on tehnyt Suomessa tutkimuksia muutaman vuoden ajan.
Ringrousen mukaan yhtiö kiinnostui alkujaan Suomen mahdollisuuksista erinomaisiksi kuvailtujen, Geologian tutkimuskeskuksen tietokantojen vuoksi.
– Hyvät tietokannat mahdollistavat, että alueista voidaan tehdä arvioita Australiasta käsin. Suomi on myös kaivostoiminnan kannalta vakaa ja turvallinen maa ja siellä monipuolisesti mineraaliesiintymiä ja osaavaa työvoimaa.

4 kommenttia aiheesta “Suuri kaivosvaraus Savonrannalle – australialaistoimijakin kommentoi asiaa

 • 10.11.2016 at 08:08
  Permalink

  liian iso alue raiskattavaksi,eikö ole talvivaarasta mitään opittu.valtio antaa tietysti puoli-ilmaiseksi alueen sen kummempia kyselemättä.

 • 17.11.2016 at 19:34
  Permalink

  Niin kyllähän tuosta melekosen avolouhoksen suapi perattuva ja siinä sivussa ympäröivät vesistöt syaniidilitkuloilla kyllästettyvä.
  Suapi tulevat sukupolovet verorahoille
  uutta käytöä, kunhan siivoivat jätöksijä.
  Vuan meijän sikariporras vuan innoissaan
  hikertelöö, että kehityksen pyöriä tuas kerran suahaan etteenpäin pyöräytettyvä.

 • 17.11.2016 at 20:45
  Permalink

  Miksi maamme popula sallii kaiken ehdoitta?

 • 19.11.2016 at 18:59
  Permalink

  Annatteko muutaman vuoden ja lyhytaikaisten työpaikkojen pilata lastenne ja lastennelasten tulevaisuuden. Käsittämätöntä päästää noihin maisemiin ulkomainen toimija pilaamaan puhdasta luontoa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...