0

On meillä komea kotiseutu

Olen innokas reissaaja. On hienoa käydä katselemassa mykistäviä Alppien vuoristomaisemia. Pizza Italialaisessa pikkukylän ravintolassa maistuu eritavalla erinomaiselle. Ja niin edelleen.
Kuuntelin vähän aikaa sitten radiosta ohjelmaa kiinalaisista matkailualan ihmisistä ja siitä, kuinka nuo matkailun ammattilaiset hihkuivat innosta päästessään kävelemään eteläsavolaiseen metsään. Metsästä olivat syöneet ihan luvan perästä marjoja ja ihmetelleet luonnon rauhaa. Tuossa kohdassa huomasinkin taas kerran, kuinka sokeaksi tulee oman maakunnan hienoille ja ainutlaatuisille matkailukohteille.

Omia reissujani näin jälkikäteen analysoidessani, huomaan kaipaavani reissukohteiltani yleensä aivan tavallisia asioita. Ruokaa, retkiä näkemisen arvoisiin paikkoihin ja leppoisaa menoa. Ihmisen pitää syödä joka päivä, ja omilla reissuillani pyrin maistamaan myös paikallisia ruokia.
Jos taas haluan liikkua luonnossa ulkomailla, suosin paikkoja, missä on opasteet. Olen melko varma, että pääosa ulkomaalaisista hakee matkoiltaan juuri näitä samoja asioita.
En missään tapauksessa halua aliarvioida tai haukkua alueen matkailuyritysten tarjontaa. Kehittämistä mielestäni kuitenkin löytyy. Ei kaiken tarjonnan tarvitse olla ainutlaatuista ja mahdollista vain täällä. Isoille massoille on helppo myydä palveluita, jotka ovat jo valmiiksi tuttuja jostakin aiemmasta lomakohteesta. Eiväthän esimerkiksi Välimeren rantakohteet palveluiltaan juurikaan eroa toisistaan, ja silti matkailijoita riittää.

Meille tuttu muikku on ulkomaiselle ihmiselle autenttista ja ihmeellistä paikallisruokaa. Meille suomalaisille jokapäiväinen, turvallisen tuntuinen metsäretki saattaa olla turistille ravisuttava kokemus. Retki saattaa tuntua jopa extremeltä, jos mukana ei ole opasta.
Vertaan taas omiin kokemuksiini. Vaikka ennakkoluuton olenkin, en esimerkiksi näe järkeväksi omin päin suoritettuja viidakkokävelyitä, vaikka ne paikallisten mielestä ovatkin ihan turvallisia.
Matkanjärjestäjien ja majoitusliikkeiden kannattaa tehdä rohkeita, uusia tuotteita ulkolaisille matkailijoille. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla valtavan isoa ja ihmeellistä. Henkilökohtainen matkailijan kohtaaminen ja kasvojen antaminen tapahtumalle ovat tärkeitä asioita.
Ymmärrän toki, ettei marjastusretkestä voi valtavaa rahasampoa rakentaa, mutta uusi ja hieno elämys johtaa jatkossa matkailijavirtojen kasvuun. Hyvä kello – tai some – kauas kuuluu.

Jos miettii alueemme vahvuuksia ja tulevaisuutta, luonto lienee joka tapauksessa se suurin yksittäinen vahvuus. Tietenkin luontoamme käytetäänkin teollisuuden tarpeisiin, mutta luontomatkailun kehittäminen tulisi olla meidän ykköskohde.
Noista kiinalaisista kannattaa olla kiinnostunut. Kiinalaiset ovat jo nyt lähialueillaan valtava matkailupotentiaali.
Thaimaalaislähteiden mukaan pelkästään Thaimaassa käy vuosittain 6 miljoonaa kiinalaista. Kiinan keskiluokan koko on kuitenkin yli 100 miljoonaa ihmistä ja jos tuosta porukasta edes pieni osa innostuu matkailemaan Eurooppaan, näkisin mieluusti Savonlinnan seudun yhtenä kohteista.

Sami Mikkonen
Kirjoittaja on Enonkosken koulussa työskentelevä savonlinnalainen opettaja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...