0

Rautakauppaa kuusien katveessa

Savonlinnan ja Enonkosken rajalla, Laasalantien varressa kohoaa metsien ja peltojen ympäröimästä maisemasta komea keltainen halli.
Rakennustarvike Luukkaisen päärakennuksen uumenissa löytyy hylly toisensa perään täynnä tavaraa – paneeleista ja laudasta pultteihin ja muttereihin.
Piha-alueita puolestaan täyttävät muun muassa eristepinot ja putkiniput.
– Meiltä löytyy aika lailla kaikki rakentamiseen tarvittava rautakauppatavara rakennustarpeista talotekniikkaan. Ainoastaan tapetit- ja sisämaalit puuttuvat valikoimasta, kauppias Ilmo Luukkainen kertoo.

Luukkainen on käynyt kauppaa kotipaikkansa kupeessa Juvolassa aivan 90-luvun alusta lähtien.
Kauppiaan ura alkoi puutavaran kauppaamisesta. Lamavuosien aikaan metsäyhtiöt vähensivät puun ostoa ja oman metsän puustoa täytyi ryhtyä muuttamaan rahaksi muulla tavoin.
– Alkuvaiheessa keskityttiin paljolti vain puutavaran myymiseen. Omia puita sahautettiin ja höyläytettiin omalla tontilla enonkoskelaisilla ja kerimäkeläisillä urakoitsijoilla myyntikelpoiseksi tavaraksi. Omaa sahaa missään vaiheessa ei ole ollut.
Vuosien mittaan tarjonta laajentui ja monipuolistui. Keskeinen taitekohta yrityksen historiassa oli vuosi 2004, jolloin nykyinen 1 400 neliön myymälähalli kohosi tontille.
– Tuosta lähtien on kasvatettu valikoimaa nykymittoihin saakka. Aivan alussa tontilta saattoi lähteä yksi rekallinen tavaraa vuodessa. Nykyään pihamaan kautta liikkuu tavaraa noin sadan rekan verran vuodessa.

Vakituisen väen lisäksi vapaa-ajan asukkaat vilkastavat kaupan käyntiä kesäkaudella.

 

Lue lisää 13.10. Puruvesi-lehdestä.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...