0

Herätys, sisäinen yrittäjä!

Illat pimenevät. Väsyttää. Motivaatio on kadoksissa. Olisiko hyvä aika kaivaa oma sisäinen yrittäjyys esille? Jokaisella meillä on jossain oma sisäinen yrittäjämme, vaikka emme olisi tai haluaisi olla yrittäjiä.

Sisäisellä yrittäjyydellä tarkoitetaan usein yksilön sisäistä yrittäjämäisiä toiminta- ja ajattelumalleja, eikä itse yrittäjyyttä. Emme siis ole välttämättä itse yrittäjiä, mutta meidän sisällämme on yrittäjä, joka voi toteuttaa itseään työntekijänä tai miksei opiskelijanakin.

Pyörittelimme sisäistä yrittäjyyttä eräässä opiskeluuni liittyvässä ryhmätyössä kuluneen syksyn aikana. Täytyy myöntää, että ennen tuota ryhmätyötä käsite oli minulle tuntematon, mutta kun kuulin siitä, innostuin – sehän on mahtava juttu! On vapauttavaa puhua aiheesta nyt omalla suulla ja omilla mielipiteillä höystettynä ilman lukuisia tekstiviitteitä lauseiden ja kappaleiden jälkeen.

Sisäinen yrittäjyys on sitä, että saa kyseenalaistaa, kehittää uusia ideoita ja viedä vanhoja villisti eteenpäin. Saa rikkoa rajoja. Jotenkin tekee mieli sanoa, että sen turvin saa revitellä ja hassutella, mutta tietyllä vakavuudella. Vanhoista harmaiksi muuttuneista asioista saa tuunata uusia ja innostavia.

Sisäisen yrittäjyyden perimmäinen tarkoitus on viedä yritystä eteenpäin. Se voi olla avain uusille aluevaltauksille, kun kehitetään proaktiivisia eli tulevaisuutta ennakoivia innovaatioita.

Sisäinen yrittäjyys yhdistettynä riskinottoon voi parhaimmillaan tuoda kilpailuedun markkinoille. Vaikka ensisijaisesti sisäistä yrittäjyyttä ehkä hyödynnetäänkin yrityksissä, olisi miusta sisäiseen yrittäjyyteen hyvä pyrkiä meidän kaikkien. Sisäisessä yrittäjyydessä on nimittäin tarkoituksena toimia mahdollisimman aloitteellisesti, motivoituneesti ja kaikki saatavilla olevat resurssit monipuolisesti hyödyntäen. Omaa sisäistä yrittäjyyttään voi tuoda esille omalla tavallaan.

Mitä hyötyä tästä kaikesta sitten on?

Kun oman sisäisen yrittäjän on löytänyt, antaa se avaimet vaikuttaa omaan työhön ja elämään enemmän. Se kasvattaa itsevarmuuttamme ja lisää rohkeutta sanoa omat mielipiteensä uusissakin tilanteissa.

Sisäisen yrittäjyyden seurauksena tavoitteisiin sitoutuminen kasvaa, mistä taas on hyötyä niin työmaailmassa, koulussa kuin arjessakin. Jos jotain päätetään, niin se pidetään. Sisäisen yrittäjyyden löydyttyä usein myös arvostus omaa työtä kohtaan kasvaa.

Parhaimmillaan rajoja rikkomalla työn tai opiskelun sisältö rikastuu ja vanhat harmaat värit tulevat uuteen valoon. Vanhasta harmaasta löytyykin uusia sävyjä ja jopa kokonaan uusia värejä, jotka taas kasvattavat motivaatiota ja lisäävät työn iloa, mitkä taas ruokkivat kehittämään lisää sisäistä yrittäjyyttä.

Sisäistä yrittäjyyttämme kehittämällä kehitämme itseämme ja parhaimmillaan myös työ- tai opiskeluyhteisöämme. Aika mahtava juttu, eikö?

Oona Tynkkynen
Kirjoittaja on Puruvesi-lehden avustaja, joka opiskelee tällä hetkellä liiketaloutta Jyväskylässä.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...