0

Keskustanuoret huolissaan pitkistä koulumatkoista

Itä-Suomen keskustanuorten mielestä koululaisten pitkiin koulumatkoihin on puututtava. Mielestämme 2,5 tunnin koulumatka päivässä on kohtuuton ja asettaa lapset eriarvoiseen asemaan asuinpaikkansa perusteella.
Itä-Suomen aluehallintoviraston elokuun alun tiedotteesta käy ilmi, että Itä-Suomen perusopetuksen saavutettavuus on selkeästi maan heikoin. Tähän tilaan on ajauduttu supistamalla kouluverkkoa. Käytännössä useat kyläkoulut ovat sulkeneet ovensa viime vuosien aikana. Kyläkoulujen lakkauttamisen myötä koulukyytiä käyttävien määrä on lisääntynyt ja matka-ajat koulun ja kodin välillä ovat pidentyneet.
Itä-Suomen keskustanuoret esittävät, että valtion tulee palauttaa 2006 vuonna lopetettu pienkoululisä uudenlaisessa muodossa. Uusi tukimuoto olisi nimeltään saavutettavuuslisä, jolla suojellaan pienempiä kouluja. Uudistettu saavutettavuuslisä eroaisi aiemmasta pienkoululisästä siten, että valtio ei tue pienkoululisällä kaupunkien yksityisiä kouluja, vaan taloudellista tukea tarvitsevia kyläkouluja.
Keskustanuoret haastavat myös kunnat uudistamaan käsitystään kouluista.
– Onko koulun pakko olla vain oppilaita varten virka-aikaan auki oleva rakennus vai voisiko koulu olla suuremmalla käyttöasteella toimiva monitoimikeskus? Koulurakennuksen monipuolinen käyttö ja joustavat rakenneratkaisut nostavat koko kiinteistön käyttöastetta. Yhteen rakennukseen keskittämällä esimerkiksi kylän nuorisotilat, kirjastopalvelut ja etätyötilat kunta pystyy karsimaan kiinteistöjen ylläpitokustannuksia ja luomaan paikallista yhteisöllisyyttä..

 

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...