0

Uusraunion tykkiasemat kuntoon

Kerimäen Vasamalahden tuntumassa, Uunrauniontien varressa olevat Punkkerimäen mörssäriasemat kunnostetaan tänä syksynä.
Talkoisiin osallistuvat syyskuussa Savonlinnan Reserviläiset sekä Virosta tulevat reserviläisvieraat. Talkoissa ovat mukana myös Kerimäki-seura ja koneyrittäjä Ari Pitkonen.
Pohjana on Etelä-Savon ely-keskuksen projektivastaava Harri Kaipaisen runsaat kaksi vuotta sitten tekemä kunnostussuunnitelma.

Punkkerimäen tykkiasemat ovat osa Salpalinjaa. Kohde on neljän tykin kestolinnoitettu betoninen tykkipatteri. Patterin aseistuksena on neljässä tykkiasemassa ollut 229 millimetrin raskaita venäläisiä rannikkomörssäreitä.
Punkkerimäen mörssäriasema kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.
Tykkiasemat ovat halkaisijaltaan yli seitsemänmetrisiä ja niiden keskellä on betoninen tykinperusta. Suurimman tykkiaseman ympärillä on maalla peitettynä viisi betonista suojatilaa miehistölle ja ampumatarvikkeille. Majoitustilat on tarkoitettu 20 miehelle.

Kunnostushankkeessa on tarkoitus raivata polku suurimmalle tykkiasemalle. Asemien ympäriltä poistetaan betonirakenteissa kiinni olevat isot puut yhden metrin säteeltä ja pienempi vesakko kolmen metrin säteeltä.
Sammal ja kuntta poistetaan tykkiasemien lattioista ja myös tykkipihoilla kasvavat puut poistetaan.
Tykkiaseman sivurakennusten päälle tehdään suoja-aita ja suurimmalle asemalle tehdään maaportaat.
Myös lähellä olevaa betonointiasemaa kunnostetaan. Alueen opastaulut päivitetään.

Raikuun Salpa-aseman bunkkereilla pari viikkoa sitten paljastuneen ilkivallan tekijöitä ei ole vielä tavoitettu, mutta poliisi tutkii asiaa.
Kolmosbunkkerin tukittua sisäänkäyntiä ei ole vielä raivattu, vaan parhaillaan kartoitetaan eri osapuolten vastuita kohteen hoidossa.
Valtiovarainministeriö on tehnyt Salpalinjan linnoitteiden hoidosta hoitosopimuksen Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Toimialajohtaja Olavi Hiekan mukaan hoitovastuuseen kuuluu, että Senaatti-kiinteistöt korjaa linnoitteilla lähtökohtaisesti sellaisia paikkoja, joissa ihmisten turvallisuus voi vaarantua.
Raikuun osalta tilanne on parhaillaan selviteltävänä niin, että Senaatti-kiinteistöjen edustaja tulee tutustumaan kohteeseen ensi maanantaina.
Kerimäeltä on oltu yhteydessä myös Etelä-Savon ely-keskukseen Raikuun Salpa-aseman luontopolun kunnostamisen tiimoilta.
Kerimäen aluejohtokunnan varapuheenjohtaja Ari Pitkonen pitää tärkeänä, että Raikuun Salpa-kohde saataisiin edustavaan kuntoon viimeistään ensi kesäksi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...