0

Tärkeä muistutus päättäjille

Kouluvuoden alkaessa on paikallaan muistuttaa aikuisia siitä, missä olosuhteissa lapset koulua käyvät. Opetustoimen tarkastaja Kari Lehtola aluehallintovirastosta muistuttaa tiedotteessaan, että Itä-Suomessa perusopetuksen saavutettavuus on koko maan heikoin sekä ala- että yläkouluissa.
Vuosina 2011-2015 yli viidennes alakouluista, yhteensä 52, lopetettiin. Lukuvuonna 2015-2016 peruskoululaisista yli kolmannes eli yli 17 000 oli kuljetusoppilaita.
Lehtolan mukaan tilannetta heikentää se, että opetuksen järjestäjät ovat yhdistelleet koulukuljetusreittejä ja toisaalta ovat uusien koululakkautusten myötä jättäneet perustamatta uusia kuljetusreittejä. Sen vuoksi yhä useamman lapsen koulumatka-aika lähenee kiemurtelevien reittien vuoksi lakisääteistä maksimia, joka on 2,5 tuntia alakoululaisilla ja 3 tuntia yläkoululaisilla.
Perusopetus määritellään Suomessa lähipalveluksi, mutta todellisuudessa se on vain kaunis sana.
Kuten opetustoimen tarkastaja kirjoittaa, perusopetus alkaa olla monessa kunnassa  perustuslain ja lapsen oikeuksien sopimuksen vastaista. Niiden lähtökohtana on ihmisten ja alueiden yhdenvertaisuuden edistäminen sekä heikommassa asemassa olevien oikeuksien turvaaminen.
Myös se on hyvä huomata, että peruskoulujen lakkautukset eivät ole tuoneet haettuja säästöjä.
Aluehallintoviraston mukaan kaikista koulutusmuodoista perusopetuksen menot ovat olleet eniten kasvussa.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...