0

Vaarassa muhkea rahakätkö

Anne ja Aarne Tynkkysen sukutilan pellot Punkaharjun Vaarassa pitävät uumenissaan kiinnostavaa tietoa menneiden vuosisatojen elämästä.
Pellosta on kaivettu esiin kolme rahakätköä, joiden suuruus on tuhansia kolikoita. Talteen on saatu paljon muutakin esineistöä Ruotsi-Suomen suurvallan ajalta 1600-luvulta.
Aarne Tynkkynen kertoo, että Mehtolanniemen tilalla on asuttu ainakin vuodesta 1635 lähtien, ja hän sekä vaimonsa Anne edustavat sukututkimuksen mukaan kymmenettä sukupolvea.
Maatilan edustalla on Mehtolanlahti, joka on puoliksi nykyisen Kiteen ja puoliksi Savonlinnan puolta. Se kuuluu  Puruveden vesialueeseen eli Vuoksen vesistöön.
– Mutta me puhumme Kesälahden ja Punkaharjun välisestä rajasta. Raja kuljee tuossa keskellä lahtea, Aarne Tynkkynen viittoilee ja sanoo, että samassa kohtaa kulki 1600-luvulla Ruotsi-Suomen ja Venäjän valtakunnan välinen raja.

Tynkkyset arvelevat, että ehkä vanhan valtakunnan rajan vuoksi Mehtolanniemen tilalla lienee ollut aktiivista toimintaa. Paikalla on saattanut olla kauppapaikka, kievari ja hevosten vaihtopaikka.
Joka tapauksessa kauppaa on käyty, ja raha on vaihtanut omistajaa.

Maanmuokkaustöiden yhteydessä vuonna 1957 löytyi kaksi rahakätköä, joista toinen naapurin pellosta. Katköjen etäisyys toisistaan oli 200 metriä. Toisessa oli 2 700 ja toisessa alle 3 000 rahaa 1600-luvun alkuvuosikymmeniltä. Kyseessä ovat Ruotsin kuningattaren Kristiinan aikaiset kolikot.
– Mistään muualta Suomesta ja Ruotsista ei ole löytynyt vastaavaa määrää Kristiinan aikaisia kolikoita. Vaaran rahalöydöt ovat siinä mielessä ainutlaatuisia, Anne Tynkkynen kertoo.

Lue lisää Vaaran aarteista Puruvedestä 4.8.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...