0

Sanasta miestä

Itä-Suomen yliopiston hallitus piti päänsä opettajakoulutuksen lopettamisessa Savonlinnassa. Koulutuksen keskittäminen Joensuuhun on ollut yliopiston päämääränä jo pidempään. Yliopiston hallitus on siirtopäätöksensä tehnyt ja pitää siitä kiinni. Voikin pitää, koska kokoomuksen opetusministeri ei päätökseen ole, eikä aio puuttua, vedoten yliopiston autonomiaan.
Taustalla on vuonna 2010 hyväksytty yliopistolaki, jossa yliopistoille annettiin vahva itsehallintoasema. Mielestäni tämä oli virhe, josta vastuun kantaa vuosien 2007-2010 eduskunta.
Yliopistojen autonomia onkin ongelmallinen ja ristiriitainen. Itsehallinnon ymmärtäisi jos yliopistot pelaisivat omilla varoillaan, eikä yhteiskunnan kustantamina, verovaroilla. On käsittämätöntä, että Itä-Suomen yliopiston hallituksen sallitaan tehdä Savonlinnan ja koko Etelä-Savon maakunnan aluetaloudelle sadan miljoonan euron pysyvät menetykset muutaman sadan tuhannen säästöjä tavoitellessaan. Tuskin siirrosta edes säästöä yliopistolle syntyy.

OKL:n siirtyminen Joensuuhun on päätöksien osalta taputeltu, eikä siihen enää pysty vaikuttamaan. Siirtyminen tapahtuu syksyllä 2018.
Asiasta ei pidä kuitenkaan lamaantua. Katseet on kohdistettava tulevaan. En ole koskaan oikein innostunut sanonnoista: ”Muutoksessa on mahdollisuus”, ”On noustava kuin Fenix-lintu tuhkasta” tai ”Kriisin kautta uuteen nousuun”. Tosiasiassa kuitenkin on itsestämme kiinni kuinka kriisistä selvitään. Fakta on myönnettävä. Ei palvele kenenkään etua se, että jäämme jurputtamaan ja syyttelemään. Päinvastoin. Nyt on aika katsoa hyvässä hengessä uusia mahdollisuuksia talousalueellemme. Kompensaatiota. Kompensaatio on korvaus menetyksestä.

Kun Savonlinnan opettajakoulutusasiaa käsiteltiin eduskunnassa, kysyin pääministeri Juha Sipilältä voitaisiinko perustaa työryhmä suunnittelemaan Savonlinnan talousalueelle kompensaatiota. Sipilä vastasi myöntävästi. Työryhmä onkin kokoontunut jo kaksi kertaa ja kokoontuu seuraavan kerran vielä tämän kuun aikana. Olen tämän kompensaatiotyöryhmän jäsen. Puheenjohtajana toimii ministeri Anne Berner.
OKL:n siirtymisen moninaisia vaikutuksia on vaikea täysimääräisesti kompensoida lyhyellä aikavälillä, mutta ne toimet jotka nyt tehdään, on oltava vaikutuksiltaan pitkäkestoisia ja kasvulle sekä kehittymiselle pohjia luovia. Korvaavia koulutuspaikkoja, panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen, seudun vahvuuksien vahvistamista kuten matkailu ja niin edelleen.
Omana tavoitteenani on edellisten lisäksi saada biotalouden teollisia investointeja Savonlinnan seudulle. Metsäenergiaa hyödyntävä teollisuuslaitos toisi koko seutukunnalle pysyviä työpaikkoja suoraan sekä välillisesti. Esimerkiksi biopolttoaineita valmistavan laitoksen vaikutus säteilisi laajalle Savonlinnan ympäristökuntiin, Juvalle, Rantasalmelle, Sulkavalle ja Enonkoskelle.

Vastauksessaan minulle eduskunnassa pääministeri lupasi, että kompensaation jälkeen Savonlinnan talousalueen tilanne on jopa parempi luin ennen OKL:n lähtöä. Luotamme siihen. Sanasta miestä.

Kaj Turunen
Kirjoittaja on savonlinnalainen
kansanedustaja (ps.)

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...