0

Salkkareiden pauloissa

Tammikuussa tuli kuluneeksi seitsemäntoista vuotta siitä, kun ohjelma Salatut elämät putkahti television kuvaruutuun. Alun perin saippuasarjan suunniteltiin kestävän kesään 2002 saakka. Sopimuksia on jatkettu, ja näyttää siltä, että ohjelma pyörii kesään 2018 saakka. Sarja on yksi MTV:n kalleimpia hankkeita urheiluohjelmien rinnalla.
Melkoisen pitkään suomalaiset ovat illasta toiseen seuranneet kuvitteellisen Pihlajakadun tapahtumia. Perheissä on käyty kovaa kinaa ennen ohjelman alkua lasten katseluoikeudesta, sillä mikään ”pikkukakkonen” kyseinen ohjelma ei ole.
Eveliina Heinäluoma kertoo Anna-lehden haastattelussa, että heillä ohjelma oli kielletty. Siinä ei ollut isän mielestä mitään hyödyllistä ja kehittävää näkökulmaa. Ohjelmaa katsottiin kuitenkin äidin poikkeusluvalla isältä salaa.
Jos television ympärillä kinataan lasten katseluoikeudesta, kinataan sitä myös lukuisissa iäkkäämmissä perheissä. Kun suurempia ongelmia ei enää ole ratkaistavaksi, saadaan se väittely aikaan pienemmistäkin. Tunnen tapauksia, joissa mies ei ole voinut sietää ohjelmaa. Sarja on ollut, jos nyt ei ihan avioeron, niin kovan väittelyn kohde kumminkin.

Eräs vanharouva halusi seurata ohjelmaa. Hänestä oli mukava katsella nuoria, kauniita ihmisiä ja heidän pukeutumistaan. Mies ei ohjelmaa sietänyt. Hän puolusteli kantaansa, että eihän missään perheessä aina riidellä, kitata kaljaa ja juosta vieraissa. Kaikki rikoksetkin jäävät tuomatta päivänvaloon ja rankaisematta.
Kun mikään neuvonpito ei auttanut, vaimo kutsui aikuisen poikansa neuvottelijaksi. Pitkän neuvottelun aikana poika, jo ikämies hänkin, sai isän lupaamaan, että äiti saa katsoa hömppäohjelmansa. Onhan äidinkin siedettävä isän jatkuvaa uutisten vatkausta kanavalta toiselle.

Mielipiteet kyseisen sarjan kohdalla ovat kovin vahvoja. Onneksi nyt on kesä ja sarjan tauolla olo tuo siltä osin perheisiin rauhan.
Keskustelupalstoilla käydään ajoittain kovaa keskustelua sarjan käänteistä. Ohjelma koukuttaa, kieputtaa ympärilleen ja pitää otteessaan yllättävillä juonen käänteillä. Olisi mielenkiintoista tietää koukuttaako se enemmän naisia kuin miehiä? Ja montako avioeroa kyseinen ohjelma on laukaissut vireille?
Ohjelman sanotaan peilaavan tarkkanäköisesti yhteiskuntamme nykytilaa ja sen ongelmia. Kun, ja jos näin on, taidetaan pian olla hukassa koko kansa kaikkine ongelminemme.

Televisio-ohjelmat ärsyttävät katsojia muillakin kanavilla. Jokin aika sitten Hesarissa valitettiin kirosanojen käytöstä jopa Ylen kanavilla. Lähiaikoina niiden käyttö on salakavalasti lisääntynyt. Katsotaanpa vaikka kauppaneuvos Jethron ohjelmaa. Lupsakan miehen ohjelmaa olisi mukava seurata, kun siivoaisi mies suunsa kirosanojen tulvasta.
Yleisradion viestintäjohtaja Reija Hyvärinen puolusteli, että kiroilua ei voi kokonaan poistaa kanavilta, sillä suomalaiset kiroilevat.
Olen asiasta eri mieltä. Verovaroin rahoitettavassa toiminnassa pitää näyttää esimerkkiä, että kiroilu ei ole hyväksyttävää. Se on karmea tapa, jota on kitkettävä käytöstä. Huviveronsa maksavalla asiakkaalla on oikeus vaatia rahoilleen parempaa vastinetta. Tällä hetkellä television kanavien tarjonta ei katsojia miellytä.

Enni Holi
Kirjoittaja on kirjoittelua harrastava punkaharjulainen.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...