0

Veneilyä juomavedessä

Amerikkalaislehti Wall Street Journal listasi 2014 Saimaan maailman viiden upeimman järven joukkoon. Vaikka eräät suomalaislehdet kirjoittivatkin Saimaan olleen sijalla 5., tieto oli väärä, sillä jutussa ei järviä laitettu millään lailla paremmuusjärjestykseen.
Uskallan kuitenkin omaan veneilykokemukseeni perustuen sijoittaa Saimaan maailman ykköseksi. Olen omalla veneellä purjehtien ylittänyt niin Atlantin, Tyynenmeren kuin kymmenkunta muutakin merta. Sen lisäksi olen veneillyt muun muassa maailman suurimmassa makeavesialtaassa Baikalilla sekä Etelä-Amerikan suurimmalla Titicaca-järvellä. Jotta saisin arvioinnilleni jonkinlaista pohjaa ja perustaa, täytyy vielä mainita, että olen kolunnut myös kotoista Saimaata ristiin rastiin noin 40 vuoden ajan.

Vaikka Suomen maaperästä ei tietääkseni ole löytynyt yhtään lupaavaa öljyesiintymää, en ole kateellinen maailman vauraimmille öljymaille. Meillä on Saimaassa ja sitä ympäröivässä luonnossa sellainen rikkaus, jota en vaihtaisi yhteenkään öljyvaltioon. Sitä paitsi meidän varallisuutemme on pysyvää ja se ei lopu koskaan, ellemme itse tuhoa tai pilaa sitä.
Pidä Saaristo Siistinä -ja Pro Puruvesi-tyyppiset yhdistykset tekevät ensiarvoisen tärkeää työtä kalleuksiemme vaalimiseksi. Heille korkea hatunnosto! Metsähallituksen johtama Freshabit Life IP Puruvesi -hanke on oiva esimerkki siitä, että ainutlaatuisten rikkauksiemme vaalimiseksi ja säilyttämiseksi tehdään myös merkittäviä taloudellisia panostuksia.
Saimaan upeat niemet, lahdelmat ja 13 000 saarta muodostavat kokonaisuuden, joka hakee vertaistaan kaikkialla maailmassa. Kaiken kruunaa vesien ja luonnon uskomaton puhtaus, joka poikkeuksetta tekee vaikutuksen kaikkiin vierasmaalaisiin kävijöihin.

Olen vuosien aikana kutsunut useitakin ulkomaisia tuttujani veneilemään Saimaalle. Yleensä heille saa esittää perusteluita seikkoihin, jotka meistä suomalaisista kuulostavat itsestään selviltä tai peräti oudoilta. Voiko kahvit todellakin keittää suoraan järviveteen? Eikö Saimaalla ole minkäänlaista vuorovesivaihtelua? Saako saariin ja luonnonsatamiin rantautua ja voiko niissä ulkoilla ja kerätä marjoja ja sieniä? Monille vieraille pelkkä tikunnokassa paistettu nuotiomakkara on ollut suuri elämys.
Vanha sananlasku sanoo: ”Kell onni on, se onnen kätkeköön.” Ihmiset kokevat Saimaan ja sen rikkauksien kehumisen ja markkinoinnin tavallaan skitsofreniseksi puuhaksi. Me haluamme tänne turisteja, mutta toisaalta pelkäämme, että heitä tulee liikaa. Pelko pois, ei niitä tule liikaa. Totuus on se, että Saimaa on totaalisen vajaakäyttöinen järvialue. Aluetta on lähinnä markkinoitu erinomaisena kalastus- ja mökkeilyalueena, mutta panostusta tulee lisätä veneilijöiden ja muiden vesiliikkujien suuntaan.
Paljon on kyllä muutaman viime vuoden aikana tapahtunutkin. Punkaharjullakin alkavat vierasvene- ja oheispalvelut olla kohdillaan, kun niitä tarjoaa peräti kolme vetovoimaista yrittäjää: Harjun Portin Matkailukeskus, Hotelli Punkaharju ja Punkaharju Resort. Mikkelillä ja Savonlinnalla on yhteiset Visit Saimaa-sivut, mutta mielestäni kaikilla Saimaan alueen kunnilla ja kaupungeilla tulisi olla yhteinen Saimaan kattava markkinointikanava.
Yksittäiset kaupungit eivät jaksa kiinnostaa esimerkiksi japanilaista turistia, mutta Saimaa siihen liittyvine paikkakuntineen on jo riittävän vetovoimainen. Viva la Saimaa!

Ari Ora
Kirjoittaja on Punkaharjun
Kokoomus ry:n puheenjohtaja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...