0

Saimaannorppa kuoli lailliseen muikkuverkkoon

Metsähallitus sai maanantaina ilmoituksen kalanpyydykseen kuolleesta saimaannorpasta, kun eteläisellä Saimaalla uroskuutti jäi kiinni muikkuverkkoon. Tämä oli tänä vuonna ensimmäinen kannanseurannan tietoon tullut kalanpyydykseen kuollut saimaannorppa.

Verkon solmuväli oli 15 millimetriä, ja  se oli laillinen. Metsähallituksen tilastoissa on tiedot kaikkiaan 190 kalanpyydyksiin kuolleesta saimaannorpasta, joista aiemmin vain kolme on hukkunut muikkuverkkoon.

– Ensimmäistä kertaa tänä vuonna muikkuverkkojen käyttö on ollut sallittua myös verkkokalastuksen rajoitusaikana 15.4 – 30.6,  sanoo suojelubiologi Jouni KoskelaMetsähallituksesta.

Kalastaja ilmoitti vahingosta, ja ruho on nyt Metsähallituksella toimitettavana jatkotutkimuksiin.

– Tilastojen mukaan kuutti on vielä heinäkuussakin pieni ja altis takertumaan kalaverkkoon. Hukkunut kuutti painoi 23 kiloa, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Miina Auttila.

Kalastuslain mukaan pyydykseen jääneestä hylkeestä on viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskukselle (Luke). Saimaannorpan kohdalla ilmoituksen voi tehdä myös suoraan Metsähallitukselle, joka välittää tiedon Lukeen.

Metsähallitus vastaa saimaannorpan suojelusta ja kannan seurannasta ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa. Kuolleisuuden seuranta on osa saimaannorpan kannan koon arviointia ja terveydentilan tarkkailua, minkä vuoksi kaikista kuolleista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan poliisille tai Metsähallitukseen (0206 39 5000).

Kalanpyydysten sivusaaliiksi joutuminen on saimaannorpan suurin uhka, muistuttaa ympäristöjärjestö WWF. Sen mukaan Saimaalla kuolleen kuutin tapaus osoittaa, ettei norppaturvallisia kalaverkkoja ole olemassa.

– Tämä valitettava tapaus muistuttaa jälleen kerran siitä, että kalaverkot ovat nuorille kuuteille vaarallisia myös heinäkuussa eikä pelkästään rajoitusten aikaan. Verkkokuolema on myös osoitus siitä, että muikkuverkotkin voivat koitua kuuteille kohtalokkaiksi. Huolestuttavaa on, että muikkuverkkoja voidaan käyttää nykyään myös verkkokalastuksen rajoitusaikana, WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty keväinen verkkokalastuskielto päättyi 30. kesäkuuta. Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Niitä arvioidaan olevan nykyisin noin 320.

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...