0

Menestymisen eväät

Menestyksestä puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tulee taloudellinen onnistuminen. On helppo mitata, kuinka paljon rahaa jää kuukausittain käytettäväksi kaikenlaisen kivan hankintaan. Joku haluaa matkustaa, toinen taas ostaa unelmiensa auton tai talon, tai vaikka taidetta. Vertaillaan sitä, kuka saa eniten palkkaa tai omistaa arvokkaimman osakesalkun. Mutta monen mielestä menestyminen on muutakin kuin varallisuuden kertymistä.

Menestyminen voidaan mitata aineettomana hyvinvointina. Vanhemmat useimmiten pyrkivät kaikin keinoin takaamaan lapsilleen tulevaisuuden menestymisen eväät. Lapsen oppimismenestys, onnistuminen esimerkiksi urheilussa tai taiteissa tuottaa niin vanhemmille kuin muillekin lähipiirin ihmisille suurta iloa.
Vanhempi voi kokea menestymistä kasvattajana yksinkertaisesti todetessaan, ettei oma lapsi ole ajautunut yhteiskunnan ulkopuolelle. Vaikka vaikutusvalta lasten tekemisiin vähenee huikeasti iän mukana, vanhemmat ylpeinä kertovat muille jälkikasvunsa menestymisestä.
Menestyminen koostuu yksittäisistä pienistäkin iloa tuottavista tapahtumista ja kohtaamisista.  Asiakaspalvelija varmasti kokee onnistumisen iloa, kun saa ylimääräisen tipin ja vuolaat kiitokset asiakkaaltaan, joka on saanut odotukset ylittävää palvelua.

Hauskimpia muistoja kaupanteosta on pölynimurikauppiasajoiltani. Joulun alla pääsin pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan omakotitaloon esittelemän imuria. Yksin kotona ollut vanhempi herrasmies oli hankkinut uuden kosketinsoittimen ja oli kiinnostuneempi esittelemään sitä minulle, kuin vakuutteluistani pölynimurin erinomaisuudesta.
Aina, kun yritin kääntää hänen huomionsa pölynimuriin, hän huitoi kädellään ja sanoi, ”kyllä minä sen imurin ostan, kuuntelepa tätä” ja soitti taas. Useamman joululaulun kuunneltuani, luovutin ja tein lähtöä talosta. Sovimme kuitenkin, että tulen seuraavana päivänä rouvankin ollessa paikalla.
Epäilevin mielin palasinkin ja häkellyin, kun rouva avasi oven ja kiepsahti kaulaani. Teimmekin sitten kaupat ja juotiin kahvit päälle. Sain vielä muistoksi hauskasta kaupantekotilanteesta pariskunnan keräämiä lakkoja ja kaktuksen, joka vieläkin kukkii muutaman vuoden välein. Sitkeä yrittäminen ja vastaanottava asenne palkitaan!

Olen seurannut Linkedin-verkostossa käytävää keskustelua yritysmaailman menestymisestä. Erityisesti kiehtoo HubSpot-nimisen nuoren kasvuyrityksen omistajan Dharmesh Shahin määritelmä oman yrityksensä menestyksen kulttuurista. Yrityskulttuuri on kiteytetty sanontaan, että osoitus menestyksestä on saada sinuun uskoneet tahot näyttämään erinomaisilta. Toisaalta suunnatonta iloa tuottaa yllättää ne ihmiset, joilla on taipumus aliarvioida muiden tekemisiä ja ideoita.
Voin hyvin tuntea itsekin menestymisen tunnetta paikallisten yritysten kanta-asiakkaana. Asiakas tuntee arvonantoa, kun saa asiakaspalvelussa täyden huomion ja palvelulle asetetut odotukset ylittyvät. Se on sitä brändin rakentamista!
Alueen vetovoimaisuuden kannalta on iloinen asia, että esimerkiksi Punkaharjulle on virinnyt lähiaikoina uutta liiketoimintaa: Punkaharjun pappilaan on muuttanut muualta yrittäjäpariskunta kahvilaa ja antiikkikauppaa pyörittämään, Punkaharjun valtionhotelli on herännyt uuteen loistoon, ja kylästä löytyy taas grillikin innostuneen nuoren parin vetämänä. Onnea ja menestystä kaikille yrittäjille!

Ruth Lähdeaho-Kero
Kirjoittaja on punkaharjulainen yrittäjä ja opiskelija.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...