0

Jatkosota alkoi 75 vuotta sitten

Juhannuksena tulee kuluneeksi 75 vuotta jatkosodan alkamisesta. Sodan alussa pommitettiin Punkaharjulla majoittuneita joukko-osastoja Naaranlahdessa. Jatkosodan alun kovimmat taistelut käytiin Parikkalan Tyrjällä, jonne joukot olivat matkalla. Jatkosodan alkua ja Tyrjän taisteluja muistellaan 30.6. Parikkalan Tarnalassa, jossa järjestetään tapahtuman 75-vuotismuistotilaisuus.
Punkaharjulta oli Tyrjän suunnan sotatoimialueelle lähdössä armeijan mukana myös joukko asevelvollisuusikää nuorempia sotilaspoikia, joiden juhannuksenviettoa sota vakavoitti.
– Jonkunlainen kokko seurakunnalla oli kirkkorannassa kuten aina, mutta muuten ei juhlittu muistelee sen ajan juhannusta Punkasalmella eläkepäiviään viettävä Pentti Laamanen. Hän kuului siihen poikajoukkoon, joka oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi lähtijäksi.

Punkaharjun poikien sotaanlähtö sai alkunsa siitä, kun suojeluskunnan päällikkö kapteeni Markku Hassinen ehdotti, että nohevat pojat voisivat hoitaa pieniä tehtäviä vapauttaen miehiä varsinaisiin sotatoimiin. Pentti Laamanen kertoo, että Punkasalmelta mukaan lähtivät mm. Mauno ja Antero Airola, Pentti Myllys, Heikki Suutarinen ja Tauno Palmi, Putikosta Aki Sorjonen ja Gunnar Tynkkynen, Takaharjulta Veikko Laukkanen.

Punkaharjun pojat selvisivät sotareissustaan hengissä, mutta aika on harventanut rivejä niin, että elossa porukasta ovat enää Pentti Laamanen ja Lappeenrannassa asuva Asko Airola. Ainakin Pentti Laamanen aikoo osallistua Tarnalan muistotapahtumaan juhannuksen jälkeen.

Jatkosodan alkamisen 75-muistotapahtuma to 30.6.2016 klo 12 alk. Tarnalan koululla ja kentällä, Niukkalantie 496, Parikkala.

 

Lue lisää 22.6. Puruvesi-lehdestä

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...