0

Kerimäen taimitarhassa jatkuu täysi tohina

Vuosi sitten keväällä Kerimäelle tuli ikäviä uutisia. Metsähallituksen omistama taimiyhtiö Fin Forelia Oy oli päättänyt, että Kerimäen taimitarha on kolmen lakkautettavan taimitarhan joukossa. Tuotannon piti loppua tänä keväänä.
Tuusniemen ja Tohmajärven tarhat ovatkin jo hiljentymässä, mutta Kerimäen taimitarhan kasvihuoneissa on täysi tohina päällä. Kenttä alkaa vihertyä kasvavista kuusentaimista.
– Tuotanto on pikkuhiljaa palaamassa täyteen kapasiteettiinsa, sanoo taimitarhapäällikkö Reijo Herranen.
Tarhalla ajetaan parhaillaan ulos tämän vuoden huhtikuun kylvöistä kasvaneita taimia. Niistä kasvaa ensi kevään kylvöihin 3,5 miljoonaa yksivuotista kuusentainta.

Yhtiön hallitus ei ole vielä virallisesti perunut lakkautuspäätöstä, jota tuolloin perusteltiin yhtiön heikentyneellä kannattavuudella. Kerimäellä eletään ja toimitaan kuitenkin nyt vahvasti tulevaisuuteen uskoen ja tavoitteena on palata ensi vuonna täyteen 6-7 miljoonan taimen vuosituotantoon.
Koko lähiaikojen tuotanto on jo käytännössä myyty esisopimuksilla. Ostajat ovat pääosin metsänhoitoyhdistyksiä ja metsäyhtiöitä.

Viime kevään piti olla Kerimäellä viimeinen kylvövuosi, ja kesäkylvö jätettiinkin pois. Siitä huolimatta tämän vuoden keväällä maailmalle lähti vielä viitisen miljoonaa puuntaimea.
Toinen kylvökierros tehdään Kerimäellä heti kun kevään kylvötaimet on saatu kentälle.
Halleihin kylvetään noin kaksi miljoonaa kaksivuotista kuusentainta, jotka lähtevät istutuksiin keväällä 2018.
Ensi kevään istutuksiin kasvatetaan lisäksi 800 000 – 900 000 koivuntainta. Kuusi on vielä Itä-Suomen viljelyissä valtapuu, mutta Herranen ennakoi koivun suosion lisääntyvän tulevina vuosina.
– Havupuut ovat entistä alttiimpia metsätuhoille ja -sairauksille.

Lue lisää 16.6. Puruvedestä

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...