0

Kesä on museon parasta aikaa

Vilkastuva matkailukausi tuo monelle museolle kesän tullessaan. Keväällä ensimmäisinä saapuvat kotimaan luokkaretkeläiset. Heitä seuraavat erilaisten yhdistysten ja järjestöjen ryhmämatkalaiset, ja lopulta tulevat kesäloman viettäjät, mökkiläiset ja ulkomaalaiset turistit.
Vanhan sananlaskun voisikin kääntää muotoon: kuu koululaisesta kesään, seniorimatkaajasta vähäsen, kesälomalaisesta ei päivääkään.

Suomi on museoiden luvattu maa. Meillä on yli 1 000 museota, joista ympäri vuoden avoinna olevia ammatillisesti hoidettuja museokohteita on runsaat 300. Valinnan varaa museovierailua varten siis löytyy.
Museoviraston tuore Museotilasto kertoo, että viime vuonna Suomen museoissa vierailtiin noin 5,6 miljoonaa kertaa. Eniten ihmisiä kiinnostivat kulttuurihistorialliset museot ja erikoismuseot. Vaikka kasvua edelliseen vuoteen tuli 2,9 prosenttia, museot vetävät väkeä Suomessa vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Museokäynneistä noin 40 prosenttia tehtiin Uudellamaalla sijaitseviin museoihin. Etelä-Savon museokohteisiin tehtiin kaikkiaan 167 193 käyntiä, 3 prosenttia kaikista maan museokäynneistä. Maakuntien asukaslukuun suhteutettuna kärjessä on Kanta-Häme, 199 käyntiä per 100 asukasta. Etelä-Savo on sijalla seitsemän, 111 käyntiä 100 asukasta kohden.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi vuoden 2015 lopulla selvityksen kulttuurimatkailun vaikuttavuusindikaattoreiden kehittämisestä. Tutkimukseen osallistui 43 museota, ja vastauksia saatiin yli 2 000 museokävijältä.
Pilottitutkimuksesta kävi ilmi, että siihen osallistuneilla museoilla on merkitystä paikkakunnalle matkustamiseen. Suomalaisista vastaajista lähes puolelle museovierailu oli matkan pääsyy tai yksi pääsyistä ja ulkomaalaisistakin puolelle museolla oli vähintään jonkin verran merkitystä.
Edelleen tutkimuksen mukaan museokävijät olivat erittäin tai melko tyytyväisiä käyntiinsä. Kaikkein tyytyväisimpiä vastaajat olivat kassa- ja asiakaspalveluun, yleiseen viihtyisyyteen ja siisteyteen sekä aukioloaikoihin.

Kävijätilastot eivät kuitenkaan kerro kaikkea museoista. Museoissa tehdään paljon työtä, jota on hankala mitata ja taulukoida. Miten mitata kulttuuriperinnön säilyttämisen, tutkimuksen ja ihmisille tuotettujen elämysten ja tiedon vaikuttavuutta? Tämä askarruttaa sekä museoalalla työskenteleviä että rahoittajia, ja onkin sitten jo oman kolumninsa aihe.
Museot ovat pyrkineet madaltamaan kynnystä vierailla museossa ottamalla käyttöön Museokortin. Ja ovat siinä onnistuneet. Museokortteja on myyty jo lähes 60 000. Museokortti on suomalaisten museoiden yhteislippu, jolla pääsee vierailemaan mukana olevissa yli 220 museokohteessa vaikka joka päivä.
Kurvaa siis kesälomallasi museoon. Suunnittele, vaikka road trip, joka vie sinut museosta toiseen. Tai bongaa museoita matkan varrelta, ja anna niiden yllättää. Vakoilumuseo, nahkamuseo, kellomuseo, maatalousmuseo, metsästysmuseo, merimuseo – museoita löytyy joka lähtöön.
Ja ottakaa museot omaksenne myös muulloin kuin kesälomareissuilla. Käykää kylässä, piipahtakaa kahvilla ja museokaupassa. Soitelkaa tai lähettäkää postia, jos tarvitsette tietoa ja apua museon erityisosaamisalalta. Museot ovat olemassa teitä varten!

Anne Kaljunen
Kirjoittaja on kerimäkeläinen
Metsämuseo Luston tiedottaja
Ottakaa museot omaksenne myös muulloin kuin kesälomareissuilla.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...