0

Vähemmän säädelty kesä

Kesä tekee tuloaan kuten vuodenajalle ominaiset tapahtumatkin: urheilukisat, toritapahtumat, festivaalit ja kesäteatterit hääjuhlia unohtamatta. Erilaiset kesätapahtumat ja vierailukohteet nostavat pienempiäkin kuntiamme kiinnostuksen kohteeksi ja luovat mainetta ympäri vuoden.
Juvalla rokataan ja Puruvedellä popataan. Ulkomaita myöden Sulkava tunnetaan souduistaan, vähän kauempana Kuhmo kamarimusiikista ja Sodankylä elokuvafestivaaleista.
Kesätapahtumia ei olisi ilman sinnikkäitä talkoolaisia, puuhamiehiä ja -naisia. Moni suomalainen saa juuri kesällä tuntumaa tapahtumanjärjestämiseen. Toisille meistä vapaaehtois- ja järjestötyö kuuluu ympärivuotiseen arkeen.

Hallituksen yksi kärkihankkeista on normien purku. Tarpeellista ja toimivaa sääntelyä saa ja pitää olla jatkossakin, mutta kansalaisten, kuntien, yritysten ja yhdistysten toimintaa kohtuuttomasti rasittavasta sääntelystä haluamme eroon.
Turhan byrokratian karsimisen ja sääntelyn sujuvoittamisen tavoite on vapauttaa ihmisiä toimeliaisuuteen ja myös saada kustannuksia alas. Tällä on oma tärkeä osansa Suomen kasvun tukemisessa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa.
Sanoista on ensimmäisen hallitusvuoden aikana edetty tekoihin: julkisuudessa eniten on puhuttu kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta, mutta erityisesti rakentamisen puolella on tehty paljon. Esimerkiksi huhtikuusta lähtien rakentamisen poikkeamispäätökset on voinut hakea kunnalta. Tämä on selkiyttänyt vastuita ja nopeuttanut prosesseja. On järkevää, että kunnat esimerkiksi itse ratkaisevat, saako ranta-alueelle rakentaa vai ei.

Eläkeuudistus on tyypillinen esimerkki norminpurusta. Uudistuksessa lainsäädännöstä poistui 228 pykälää, mikä yksinkertaistaa jatkossa viranomaisten työtä ja näin ollen vähentää tarvittavia työtunteja sekä hallinnon kustannuksia.
Toimin itse Keskustan eduskuntaryhmän kansalaisten arjen ja vapaaehtoistoiminnan helpottamisen ryhmän puheenjohtajana. Olemme siirtäneet useita aloitteita jatkovalmisteluun ministeriöön. Kansalaiset ja järjestöt kokevat erityisesti lupiin, verotukseen ja säädöksiin liittyvät asiat hankalaksi sekä ohjeiden löytämisen vaikeaksi.
Nyt nämä tiedot on koottu yhdelle sivustolle. Sivuston kautta voi nyt tehdä helposti ilmoituksen yleisötilaisuudesta poliisille, saada tiedot siitä milloin hygieniapassi on tarpeen tai miten esimerkiksi työttömyysetuuden saaminen vaikuttaa vapaaehtoistyön tekemiseen: http://www.demokratia.fi/tietotori/vapaaehtoistyo/

Konkreettiset muutokset lähtevät usein hyvin pienistä, mutta kansalaisille turhaa päänvaivaa aiheuttavista muutoksista: Jatkossa esimerkiksi hääpaikalle opastaviin tilapäisiin tievarsikyltteihin ei enää tarvita lupaa. Kyltin saa pystyttää ilmoitusmenettelyllä niin kokous-, tiedotus-, huvi-, hää- kuin yhteiskunnallista tilaisuutta varten.
Vähemmän säädelty, huoleton kesä voisi sopia laajasti ohjenuoreksi alkavalle lomakaudelle. Nautitaan spontaanisti ja kiireettömästi oman kotiseudun kattavasta urheilu- ja kulttuuritarjonnasta, maailman puhtaimmasta luonnosta ja ruoasta sekä toistemme seurasta!

 

Hanna Kosonen
Kirjoittaja on
keskustalainen kansanedustaja
Savonlinnasta.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...