0

Kasvinjalostajan oikeudet Luken Punkaharjun toimipaikkaan

Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikassa on tehty pitkän linjan työtä uusien, pohjoismaisia olosuhteita kestävien koristepuulajikkeiden kehittelemiseksi.
Punkaharjulta käsin on myös johdettu hanketta, jossa yhdelle kuusen koristeelliselle erikoismuodolle on haettu EU:n laajuisia kasvinjalostajan oikeuksia.
Vanhempi tutkija Teijo Nikkasen johtama hanke on päässyt päämääräänsä ja haetut oikeudet on nyt myönnetty. Lukelle oikeudet myönnettiin koristekuuselle, lajikenimeltään ”Punahilkka”. Se on luonnossa mutaationa esiintyvien tuulenpesä- ja purppurakuusien risteytymä.
– Euroopan Unionin laajuiset kasvinjalostajan oikeudet on patentin kaltainen tekijänoikeussuoja. Oikeuden haltijalla on valta päättää lajikkeen kaupallisesta hyödyntämisestä, Nikkanen sanoo.

Lukelle nyt myönnetyt kasvinjalostajan oikeudet on merkittävä siinä mielessä, että kyseessä on ensimmäinen Suomessa kehitetylle koristepuulajikkeelle haettu ja myönnetty oikeus. Koristepuu-lajikkeille myönnettyjä vastaavanlaisia EU:n laajuisia kasvinjalostajan oikeuksia ei ole kovin montaa muuallakaan Euroopassa.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...