0

”Sirkuittia” Sanskin salilla

Kun meikäläiselle, niin kutsutulle vanhan liiton miehelle, mainitaan termit fitness club, gym studio tai personal trainer, nousevat karvat välittömästi pystyyn merkiksi vastahakoisuudesta. Mieleen pulpahtavat kuvat peilisaleista, joissa nuoret ja kauniit ihmiset värikkäissä trikoissaan käyttävät hymyissä suin erilaisia kuntoilulaitteita.
Trikoon väreihin täydellisesti sointuva hikinauha estää silmämeikkien tuhraantumisen harjoituksen ihanuudesta nauruun kääntyneille kasvoille. Vartalo on jatkuvan harjoituksen ansiosta hioutunut jo lähes täydelliseksi, mutta vieressä harjoitusta ohjaava personal trainer piiskaa asiakastaan aina vaan kovempiin ja kovempiin suorituksiin.
Kaikki edellä mainitut ovat siis niin lehti- kuin tv-mainostenkin aivoihin rekisteröimiä mielikuvia kuntosaliharjoittelusta. Kun sitten saunaan mennessä sattuu vilkaisemaan kokovartalopeilistä omaa räjähtänyttä olemustaan, voi ilman isompaa itsekriittisyyttä jo pikavilkaisullakin todeta, että gym studio ei ole meikämannen paikka. Olisikohan niin, että mainonta olisi tässä kohdassa kääntynyt itseään vastaan.

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää. Punkaharjulla, suljettuna olevan ravintola Siltavahdin alakerrassa, Savonlinnan kaupungin omistamissa tiloissa toimii kuntosali, joka edustaa kaikkea muuta kuin alussa mollaamaani toimintaa.
Sali on karu, ahdas ja ikkunaton. Se ei ole avara, valoisa ja trendikkäästi sisustettu lasiseinäinen fitness club, mutta se on karuudestaan huolimatta Punkaharjun tärkein liikuntatila. Salia käytetään vuoden jokaisena päivänä ja käyttäjien ikähaitari on koululaisista yli 80-vuotiaisiin senioreihin.
Kyseessä on siis todella matalan kynnyksen liikuntapaikka, jossa kenenkään ei tarvitse tuntea oloansa vaivautuneeksi esim. pukeutumiskoodin vuoksi. Saamme olla iloisia, että edesmennyt Punkaharjun kunta teki 2011 salille laiteinvestoinnin, jonka valikoima kestää vertailun jopa kaupallisten huippusalien kanssa.

Suuri kiitos salin tehokkaasta käytöstä kuuluu liikunnanohjaaja Sami Itkoselle, joka vetää ja ohjaa useita salilla käyviä kuntoiluryhmiä. Kaikki ryhmät ovat tärkeitä, mutta tutkitusti lihaskuntoharjoittelu on erityisen tärkeää vanhemmille ihmisille.
Seniori-ikäisiä kuntoilijoita salilla käy viikoittain Samin ohjauksessa kahdessa ryhmässä  noin 50 henkilöä, sekä naisia että miehiä. Circuit-treeni eli suomeksi kuntopiiriharjoittelu pitää sisällään 30-60 sekunnin harjoittelun/laite tai harjoitus. Suorittaminen on turvallista ja liikkeet tulee tehdyksi oikein, kun ohjaajalta saa aidon kannustavaa, innostavaa ja henkilökohtaista neuvontaa.
Kaatumiset lisääntyvät iän myötä. Ikääntyvien kaatumistapaturmat ovat sekä Suomessa, että muissa maissa merkittävä kansanterveysongelma ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Tasapainoharjoittelu kuuluu Samin laatimaan ohjelmaan lähes poikkeuksetta.
Jos yksikin lonkkamurtuma saadaan ehkäistyä sillä, että liukastelija pysyy pystyssä jäisillä teillä, ovat sekä Sami että sali täyttäneet tehtävänsä. Ohjaaja valmistaa säännöllisesti vaihtuvan ohjelman taustamusiikkia myöten huomioiden ohjattavan ryhmän rajoitukset ja potentiaalin.
Salilla rasitetaan monipuolisesti kehon lihaksia joskus ähkien ja toisinaan puhkien, mutta kuitenkin niin, että kaikki hikoilevat sopivasti. Vaikka harjoituksissa treenataan tosissaan, on salilla käynti aina myös sosiaalinen tapahtuma.

Ari Ora
Kirjoittaja on Punkaharjun Kokoomus ry:n puheenjohtaja.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...