0

Onnen ja myös pettymyksen päivä

Tällä viikolla monet nuoret ovat kokeneet onnistumisen ja ilon, mutta myös pettymyksen ja surun hetkiä.
Ylioppilatutkintolautakunta toimitti maanantaina ylioppilaskirjoitusten tulokset kouluille, ja abiturientit ovat saaneet tiedon tuloksistaan. Myös tiedotusvälineet, mukaan lukien Puruvesi, julkaisevat uusien ylioppilaiden nimilistoja.
Pian monessa perheessä valmistaudutaan ylioppilasjuhliin, ja luvassa on ruusuja ja juhlan tuntua. Uusille ylioppilaille päivä tallentuu ikuiseksi muistikuvaksi.
Niillä nuorilla, jotka reputtivat, ovat toisenlaiset tunnelmat. Heille täytyy toivottaa onnea tuleviin koitoksiin.
Ylioppilastutkintoa on syytä arvostaa. Kuten ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Aatos Lahtinen toteaa Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilla, ylioppilastutkinto on ollut oleellinen tekijä suomalaisen sivistyksen luomisessa. Hänen mukaansa kaikille yhtäläisenä tutkinto on samalla toiminut sosiaalisen nousun väylänä antamalla lahjakkaille säätyperästä riippumatta mahdollisuuden osallistua suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin luomiseen ja kehittämiseen.
Tutkinto kehittyi Kuninkaallisen Turun Akatemian pääsykuulusteluista, joissa jo 1640-luvulta lähtien arvioitiin kokelaiden latinan ja kristillisen opin osaamista. Tutkinto toimi 1800-luvun alkupuolelta lähtien Keisarillisen Aleksanterin -Yliopiston pääsykuulusteluna. Ylioppilastutkinto sidottiin ensimmäistä kertaa lukion oppimäärään vuonna 1852, ja sitä pidetään nykyisen ylioppilastutkinnon alkuna.
Ylioppilastutkinto on merkityksellinen etappi ihmisen elämässä. Juhlan hetkellä on aika juhlistaa tutkintoa, ja sen jälkeen tulee aika miettiä jatkosuunnitelmia.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...