0

Järvinen ja Alanko-Kahiluoto kannattavat itsensätyöllistäjien uutta vakuutusta  

Akava esittää yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien työttömyysturvan kehittämiseksi uutta mallia, jossa nämä voivat vakuuttaa yhdistelmävakuutuksella itsensä yhtä aikaa yrittäjänä sekä palkansaajana tekemänsä työn lisäksi työttömyyden varalta.

– Me Vihreät olemme peräänkuuluttaneet jo pitkään sellaisen sosiaaliturvan  kehittämistä, joka auttaa ja kantaa sen sijaan, että työntekijä nyt hankkeiden, projektien ja erilaisten toimeksiantojen välillä putoaa helposti työttömyys- ja sosiaaliturvan ulkopuolelle. Tämä ehdotus vastaa tarpeeseen, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvinen toteaa.

 Työelämä ja työn tekemisen muodot muuttuvat nopeasti. Suomessa on pelkästään yksinyrittäjinä jo yli 170 000 ihmistä. Lisäksi 2000-luvulla välillä yrittäjinä ja välillä palkansaajina itsensä työllistäjien määrä on lähes kaksinkertaistunut.

 Akavan esittämän yhdistelmävakuutuksen avulla yksinyrittäjät ja itsensätyöllistäjät voisivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta sekä palkansaaja- että toimeksiantotyöstä. Työssäoloehtoa kerryttäisi palkansaajien 18 viikkotyötunnin työssäoloehdon rinnalla vähintään reilun 270 euron viikkotulo yrittäjä- tai toimeksiantotyöstä. Näitä ehtoja voisi joustavasti yhdistää.

– Kaikilla itseään työllistäjillä ei ole ajatuksena kasvuyrittäjyys tai työntekijän palkkaaminen eivätkä he välttämättä miellä itseään yrittäjiksi, koska tekevät työtään toisen toimeksiannon ansiosta ja valvonnassa. Monesta itsensä työllistäjästä voi tulla kasvuyrittäjä, mutta ei niin kauan kun työtön joutuu ottamaan toimeentulon menettämisen riskin leimautuessaan yrittäjäksi, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto tarkentaa.

 Yhdistelmävakuutus toteutettaisiin joustavasti kehittämällä nykyistä työttömyysturvalakia eli koko lakia ei tarvitsisi uudistaa. Uudistus olisi siten realistinen ja nopeasti toteutettavissa.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...