0

Punkaharjulla nähtiin Tornien taistossa 63 lintulajia

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtuma järjestettiin lauantaina 7. toukokuuta 23. kerran.
Tapahtumaan osallistuttiin yli 300 lintutornissa ympäri maan, ja torneissa kävi yli 2 300 ihmistä.

Lintuja havainnoitiin lähes koko maassa aurinkoisessa ja lämpimässä säässä, ja hyönteissyöjälintuja havaittiin jo monipuolisesti. Tapahtuman aikana kello 5–13 havaittiin noin 220 lajia.

Etelä-Savon Lintuharrastajat Oriolus ry:n alueella tarkkailtiin lintuja kahdeksassa  tornissa, ja Punkaharjun Särkilahdella palovartiotorniin kivunnut Arvottomat-niminen porukka havaitsi kaikkiaan 63 lintulajia.

Muut Etelä-Savon joukkueet näkivät lintuja seuraavasti: Kangasniemi Leppäselän lintutorni, Oriolus2/Leppäselän kävijät 71, Mikkeli Suomenniemi, Näkötorni, Oriolus 1/ Suulatorni 68, Pieksämäki Tuomiojärvi lintutorni, Siipiveikot 63, Mikkeli Kenkävero lintutorni, Kenkäveron saapastelijat 60, Joroinen Kuhalahden torni, Tynnyrilinnut 59, Kangasniemi Pukkiselän lintutorni, Oriolus ry/ Team Milvus 57, Rantasalmi Vasikkosaari, lintutorni, VOINSALMEN VOIMA 46.

Valtakunnallisesti päivän erikoisin havainto oli Janakkalan Röyhynsuolla lintutornin edestä yllättäen löytynyt ruusulokki. Tämä arktinen lokkilaji on havaittu Suomessa aikaisemmin vain kahdeksan
kertaa, viimeksi vuonna 2012.

Muita suurharvinaisuuksia olivat muun muassa amerikantavi Jämsässä sekä muuttava isokihu Kokkolan Vattajassa, jossa kirjattiin myös päivän korkein lajimäärä (110). Samaan lajimäärään päästiin Porissa Yyterin Sannanlahden
lintutornissa.

Vähintään sata lajia havaittiin kaikkiaan 17 tornista rannikkoalueella Virolahdelta Lumijoelle. Sisämaassa eniten lajeja (96) havaittiin Outokummun Sysmäjärvellä. Lapissa eniten lajeja (67) havaittiin Pellon Pellojärvellä.

Tornikisaa käytiin samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa kuudennen kerran järjestettyyn tapahtumaan osallistui 65 tornia, ja eniten lajeja (103) havaittiin Norrköpingin edustalla. Tanskassa tornikisa järjestettiin toisen kerran, ja mukana oli noin 20 tornia.

Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa. Tapahtumassa pyritään havaitsemaan pelkästään lintutornissa havainnoiden mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään tänä vuonna varoja äärimmäisen uhanalaisen heinäkurpan suojeluun.

 

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...