0

Norppa tarvitsee kaiken tuen

Savonrannalla pidetty Norppapäivä on oiva esimerkki viisaasta tavasta muokata asenteita norppaystävälliseen suuntaan. Norppapäivän kohderyhmää olivat koululaiset – tulevaisuuden aikuiset, mökkiläiset ja vapaa-ajan kalastajat.

Tänäkin vuonna norppa tarvitsi ihmisen apua. Eri puolille Saimaata kolattiin norpille apukinoksia, koska luonnonkinoksia ei syntynyt riittävästi pesintää varten. Työ urakoitiin vapaaehtoisvoimin, ja siitä kiitos lankeaa isolle joukolle talkoolaisia.

Pian eletään jännittäviä aikoja, kun lumien ja jäiden sulaessa tämänvuotiset kuutit ilmaantuvat taivasalle ja aloittelevat hentoista elämäänsä. Kuutit opettelevat elämisen tavoille ja kehittävät ruuanhankinnan valmiuksiaan.

Kevät on myös vaarallista aikaa varsinkin nuorille norpille, sillä tietynlaiset kalanpyydykset koituvat joka vuosi useiden kuuttien kuolemaksi.

Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää, että ihmiset kunnioittavat pian voimaan tulevaa verkkokalastuskieltoa ja ripustavat tuoksi ajaksi pyydyksensä seinälle. Järkevää on myös kalastaa norppaturvallisilla pyydyksillä, kuten tietynlaisilla katiskoilla.

Saimaanhylkeitä on maailmassa vain kolmisensataa, joten jokaisen ihmisen on syytä ymmärtää oman toimintansa vaikutukset tuolle uhanalaiselle järvinisäkkäälle.

Jokainen norpan nähnyt yleensä ihastuu siihen, ja norppa sekä ihminen voivat elää rauhassa ja rinnakkain. Jotta yhteiselo jatkuisi tulevaisuudessakin, ihmisen tulee tehdä pieniä uhrauksia. Ne eivät ole raskaita kellekään, mutta niiden ansiosta norppa on mahdollista säilyttää.

Viikon kysymys

Pitäisikö mielestäsi kevään kuntavaalit siirtää koronatilanteen vuoksi syksyyn?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...