0

Mielipahaa viljelijöille

Maaseutuvirasto on siirrellyt tukien maksatusta mielivaltaisesti vuosien 2015-2016 aikana. Tästä on seurannut harmia ja mielipahaa viljelijöille vietävän paljon.
Keväällä Mavi antaa maksuaikataulun, jonka mukaan viljelijät lähtevät suunnittelemaan talouttaan. Vuodesta on tulossa pitkä ja raskas johtuen maksatusten siirtymisistä. Suunnitelmat on saatu tehtyä ja talous vedetty monella tilalla todella tiukille.
Kesä on paikoin haastava, mutta siitä selvitään uskomalla parempaan huomiseen. Talveen varautuminen onnistuu jossain hyvin, mutta toisaalla on todella paljon vaikeuksia saada korjattua tarvittavaa määrää rehuja talveksi. Tästä seuraa karjamäärän sopeuttamista ja lisälaskua ostetun rehun muodossa. Saapuu talvi ja kauan odotetut tukimaksatukset. Moni odottaa valtavaa helpotusta, mutta joutuu pettymään Mavin ilmoitettua, että osa tukirahoista maksetaan vasta keväällä.

Viimeistään tässä vaiheessa suuri osa viljelijöistä joutuu menemään pankinjohtajan luo neuvottelemaan tulevasta. Valtaosa viljelijöistä saa ymmärrystä osakseen ja asiat saadaan neuvoteltua. Jotkut taas joutuvat pettymään, ja pankki aloittaa oman sopeuttamisohjelman tiloilla.
Moni joutuu huomaamaan kuinka vuosien raskaan työn tulokset katoavat omasta elämästä. Jäljelle jää suru ja pettymys. Onnekkaampi osa viljelijöistä jää odottamaan kevättä ja pelastusrengasta.
Helmi-maaliskuun taitteessa kaikki luulevat kevään saapuvan. Tukia ei näy. Mavin sivuilta löytyy päivitetty maksuaikataulu, mutta ei minkäänlaista viestiä asiaan liittyen. Tämä herättää epäilyjä ja tarkemmissa tutkimuksissa paljastuu, että tukimaksatusta on taas siirretty viikoilla eteenpäin.
Tästä seurannee se, että taas monet joutuvat menemään pankinjohtajan luokse ja katsomaan kumpaan koriin heidät arvotaan. Tosin tilanne alkaa varmaan olla siinä pisteessä, että moni kokisi olevansa onnekkaampi päätyessään koriin, joka lopettaisi tämän sätkynukkena olemisen.
Mavi pelaa vaarallista peliä leikkimällä jotain korkeampaa tahoa. Se leikkii ihmisten mielenterveydellä ja perheiden hyvinvoinnilla. Tällaiset mielivaltaiset päätökset voivat olla seurauksiltaan kohtalokkaita. Lopputulokseksi voi tulla suuri suru moneen perheeseen.
Toivon, että Mavi lopettaa leikkimisen ja siirtyy hoitamaan sille velvoitettuja tehtäviä. Sillä ilman viljelijöitä myös Mavi muuttuu tarpeettomaksi.
Otto Makkonen
Perheenisä ja lampuri
Savonranta

Viikon kysymys

Pitäisikö valtion korvata yrityksille koronan aiheuttamat tappiot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...